Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Futka
Propozycja na smaczne, pożywne i bardzo aromatyczne pierożki.

Składniki

  • SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • około 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • SKŁADNIKI NA FARSZ:
  • 100 g suszonych grzybów (u mnie prawdziwki i podgrzybki)
  • 1 woreczek kaszy gryczanej
  • 2 białe cebule
  • olej rzepakowy (zimno tłoczony)
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. PRZYGOTOWANIE FARSZU:

    Dzień wcześniej grzyby zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia.

    Na drugi dzień grzybki odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy około 20 minut - odcedzamy, ale nie wylewamy wody, gdyż ugotujemy w niej kaszę gryczaną.

    Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na delikatnie złoty kolor na oleju rzepakowym.

    Następnie grzyby oraz cebulę przekładamy do naczynia, dodajemy 0,5 łyżeczki mielonego kminku i miksujemy za pomocą blendera. Do powstałej masy dodajemy kaszę gryczaną i doprawiamy solą oraz pieprzem.

  2. PRZYGOTOWANIE CIASTA:

    Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy 0,5 łyżeczki soli i około 1,5 szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody - zagniatamy ciasto.

    Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka, nakładamy przygotowany wcześniej farsz i zalepiamy.

    Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek z kleksem oleju i gotujemy około 2 minut od wypłynięcia.

    Podajemy z ulubionymi dodatkami.

    Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (12)

Ewus71 19 sierpnia 2014
Cudne te pierogi ,uwielbiam z kaszą i grzybami
Aż chciałoby się zjeść )))
Idealne ...
Konto usunięte 19 sierpnia 2014
kochana,w kazdej postaci,pożarł bym wszystkie !!!
Konto usunięte 19 sierpnia 2014
Pyszotki....
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • około 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • SKŁADNIKI NA FARSZ:
  • 100 g suszonych grzybów (u mnie prawdziwki i podgrzybki)
  • 1 woreczek kaszy gryczanej
  • 2 białe cebule
  • olej rzepakowy (zimno tłoczony)
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • sól i pieprz
Składniki