Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem

Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: KingMazur
Przepis z kuchni lubelskiej, gdzie miejsce ziemniaków często zajmuje kasza gryczana. Robi się z niej gołąbki i farsz do pierogów. Mnie bardzo te pierogi przypadły do gustu i na pewno na stałe wejdą do naszej domowej kuchni:D W oryginalnym przepisie* pierogi te są zapiekane w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 20 min. Ja zrobiłam tradycyjnie, ugotowałam i odsmażyłam na maśle.

Składniki

  • FARSZ:
  • 3/4 szklanki kaszy gryczanej
  • 200g sera białego
  • 2 cebule posiekane w małą kostkę
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • sól i pieprz do smaku
  • CIASTO:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • ciepła woda, ok. pół szklanki

Przygotowanie

  1. Kaszę ugotować na sypko, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odstawić do przestygnięcia. Cebulę zeszklić na maśle, następnie wymieszać z kaszą i twarogiem, doprawić do smaku solą i pieprzem.

  2. Zagnieść ciasto z podanych składników, dolewając po trochu wody, tak aby było sprężyste i niezbyt twarde. Podzielić na dwie części. Rozwałkować, wyciąć szklanką kółka, napełnić farszem i skleić brzegi.

  3. W dużym garnku zagotować wodę i na wrzątek wrzucać partiami pierogi, mieszając delikatnie drewnianą łyżką, aby się nie sklejały. Gdy pierogi wypłyną, gotować jeszcze 3min., wyjąć na durszlak, przelać cienkim strumieniem zimnej wody, przełożyć do półmiska polać roztopionym masłem lub smalcem, zamieszać. Podawać ze smażoną cebulką, wyciągnięte prosto z wody lub odsmażone na maśle. Gotowe:)

Komentarze do przepisu (4)

alicho05 15 listopada 2011
Można dodać jeszcze coś wędzonego(boczek,okrawki z wędzonych kości)drobno pokrojonego i przysmażonego.... Czytaj całość »
Można dodać jeszcze coś wędzonego(boczek,okrawki z wędzonych kości)drobno pokrojonego i przysmażonego. Pierogi nabiorą bardziej wyrażistego smaku.
sylwka1988rr 18 listopada 2011
niestety ten przepis na ciaasto jest so niczego :/ ciasto wyladowalo w koszu nie polecam !!
KingMazur 30 listopada 2011
To dziwne, bo mi ciasto wyszło najlepsze, jakie do tej pory robiłam.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • FARSZ:
  • 3/4 szklanki kaszy gryczanej
  • 200g sera białego
  • 2 cebule posiekane w małą kostkę
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • sól i pieprz do smaku
  • CIASTO:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • ciepła woda, ok. pół szklanki
Składniki