Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem

Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: Kate85
Pierogi z kaszy gryczanej są świetne na gorąco z wysmażonym boczkiem lub na zimno, z kwaśną śmietaną. Podsmażone, chrupiące pierożki można popijać czerwonym barszczem lub czystym bulionem grzybowym.

Składniki

  • FARSZ NA PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ:
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka kaszy gryczanej prażonej
  • 250g białego sera
  • 1 szklanka ugotowanych, wystudzonych, tłuczonych ziemniaków
  • 1 posiekana cebula cukrowa
  • około 50g boczku pokrojonego w drobną kostkę
  • sól, pieprz czarny mielony do smaku
  • Ciasto na pierogi z kaszy gryczanej:
  • 550g mąki pszennej
  • około 250g gorącej wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie

  1. W garnku z grubym dnem zagotować mleko, posolić dodać odrobinę cukru i wsypać kaszę gryczaną. Gotować na małym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn - studzimy.
    Bardzo drobno pokrojony boczek stopić na patelni, dodać posiekaną cebulę i podsmażyć na rumiano.
    Do wystudzonej kaszy dodać zrumienioną cebulę, skwarki z boczku, biały ser i ziemniaki. Całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem - starannie wymieszać.

  2. Przygotować ciasto na pierogi: mąkę przesiać, na środku zrobić wgłębienie i wbić jajko. Następnie wlać gorącą wodę, olej i oprószyć solą - wyrobić gładkie i elastyczne ciasto pierogowe. Konsystencję można regulować dodając mniej lub więcej mąki albo wody. Gotowe ciasto przykryć czystą kuchenną ściereczką i odstawić na około 30 minut.

  3. Ciasto na pierogi dzielimy na porcje. Każdą kolejno wałkujemy na cienki placek, z którego wykrawamy kółeczka np. szklanką. Na środek każdego placuszka kładziemy porcję farszu i starannie zlepiamy.
    Gotowe pierożki z kaszą wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy około 1-2 minuty od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię.

    Miłego gotowania!

Komentarze do przepisu (8)

Nevermore 30 sierpnia
Takie pierogi, to mógłbym jeść codziennie :) Moja ulubiona kasza gryczana i już chyba nic nie powiem ;)
Pyszne... Czytaj całość »
Takie pierogi, to mógłbym jeść codziennie :) Moja ulubiona kasza gryczana i już chyba nic nie powiem ;)
Pyszne jedzonko, super połączenie :)
KulinarnaChwila 31 sierpnia
Pyszności :)
smaker 03 września
Super propozycja - dziękujemy za inspirację! Pozdrawiamy :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • FARSZ NA PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ:
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka kaszy gryczanej prażonej
  • 250g białego sera
  • 1 szklanka ugotowanych, wystudzonych, tłuczonych ziemniaków
  • 1 posiekana cebula cukrowa
  • około 50g boczku pokrojonego w drobną kostkę
  • sól, pieprz czarny mielony do smaku
  • Ciasto na pierogi z kaszy gryczanej:
  • 550g mąki pszennej
  • około 250g gorącej wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
Składniki