Pierogi z kapustą, pieczarkami i kaszą gryczaną

Pierogi z kapustą, pieczarkami i kaszą gryczaną
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: Angelina1
pyszne pierogi , najlepiej smakują odsmażone na oleju

Składniki

  • ciasto: 2 szklanki maki,
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 150 ml ciepłej wody
  • farsz:woreczek kaszy gryczanej
  • 0.5kg kapusty kiszonej
  • 20 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. przygotować farsz. Ugotować kaszę gryczaną. Cebulę zeszklić, dodać pieczarki, poddusić na oleju.
    Kapustę gotować w wodzie ok. 10min , odcisnąć. Posiekać.
    Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem

  2. Zagnieść ciasto ( jeśli ktoś ma to w maszynie do chleba), połowę ciasta rozwałkować ( drugą połowę przykryć ściereczką, żeby nie wyschła). Wykroić kółka. Napełnić farszem, zalepić.
    Pierogi wrzucić do osolonej wrzącej wody, gotować do wypłynięcia.
    Można jeść od razu, ale najlepsze są po odsmażeniu.

  3. Oczywiście można dodać grzyby leśne zamiast pieczarek.

Komentarze do przepisu (2)

Konto usunięte 09 kwietnia 2014
Ciekawy farsz :)
Konto usunięte 09 kwietnia 2014
pychoty jeszcze moje ulubione tak zrumienione:)
Składniki
  • ciasto: 2 szklanki maki,
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 150 ml ciepłej wody
  • farsz:woreczek kaszy gryczanej
  • 0.5kg kapusty kiszonej
  • 20 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
Składniki