Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Punnet
Pierogi z kapusty kiszonej i suszonymi grzybami .

Składniki

  • Ciasto na pierogi :
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 250 ml gorącej wody
  • 1/2 łyżeczka soli .
  • Farsz :
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 0,40 dkg grzybów suszonych
  • liść laurowy , ziele angielski , sól , pieprz
  • olej lub masło klarowane
  • cebula

Przygotowanie

  1. Grzyby namoczyć najlepiej na noc . Następnie ugotuj w wodzie , w której się moczyły . Dodaj liść laurowy , ziele angielskie . Gotuj ok 1 godziny do wyparowania wody . Jeśli woda wcześniej wyparuje , dolej . Często mieszaj aby grzyby się nie przypaliły .
    Kapustę ugotuj . Odcedź . Wystudź , następnie wyciśnij przez czystą ściereczkę . Pokrojoną cebulę usmaż na łyżce masła klarowanego lub na oleju (do wyboru . ) Usuń z grzybów liść i ziele . Wszystko przepuść przez maszynkę . Grube oczka . Wyłóż na patelnię . Delikatnie podsmaż , dodaj pieprz i sól do smaku , wymieszaj . Wystudź .

  2. Do miski przesiej mąkę , posól , wlej gorącą wodę , olej . Na początku kiedy ciasto jest gorące , możesz je zamieszać łyżką . Zagnieć . Kiedy będzie miękkie i plastyczne , zawiń w folie i pozostaw na 30 min .

  3. Ciast odwiń z foli i podziel na trzy części . Jeden kawałek rozwałkuj cienko na stolnicy . Wycinaj kółka . Każdą sztukę dodatkowo rozciągaj w dłoniach . Na środek nakładaj farsz na pierogi , składaj na pół i sklejaj boki .

  4. W dużym garnku zagotuj wodę solą i łyżką oleju . Włóż pierogi do gotującej się wody , gotuj 3 min po wypłynięciu . Odsącz .

  5. Pierogi jemy polane usmażoną cebulką i barszczem czerwonym . Kiedy zostaną na drugi dzień , podsmażam na patelni .
    Z ilości podanych składników , zrobię ok 50 pierogów .

Składniki
  • Ciasto na pierogi :
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 250 ml gorącej wody
  • 1/2 łyżeczka soli .
  • Farsz :
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 0,40 dkg grzybów suszonych
  • liść laurowy , ziele angielski , sól , pieprz
  • olej lub masło klarowane
  • cebula
Składniki