ciasto:
3 szklanki mąki
2 jajka
ok. 1/2 szklanki ciepłej wody
łyżeczka soli
Przesiewamy 3 szklanki mąki, dodajemy jajka i około 1/2 szklanki wody ciepłej. Solimy i dobrze wyrabiamy, aż ciasto będzie plastyczne.
okrasa:
1 średnia cebula
kawałek słoniny
sól
Pokrojoną słoninę w kostkę i cebulę smażymy na rumiany kolor, solimy do smaku.
farsz:
słoik 900 ml.kapusty kiszonej
grzyby suszone 5 dag
sól, pieprz do smaku
Grzyby moczymy w zimnej wodzie, gotujemy wraz z kapustą, studzimy, odciskamy z wywaru i przepuszczamy przez standardowe sitko 3 mm., następnie doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie wyrabiamy farsz.
Wykonanie pierogów:
Ciasto cienko rozwałkowujemy.
Na rozwałkowany placek nakładamy kupki, po łyżce farszu.
Nałożony farsz przykrywamy ciastem.
Przy pomocy maszynki zlepiamy pierogi. Ja farsz przykrywałam ciastem i zlepiałam ruską maszynką.
Gotujemy wrzucając do wrzącej i osolonej wody, do momentu wypłynięcia pierogów na wierzch.
Podajemy z okrasą (zeszkloną cebulką).
Smacznego!!!