Przygotowanie farszu:
Do miski przekłam twaróg, dodaję cukier i rozcieram widelcem lub mikserem. Następnie dodaję dokładnie wypłukane i osączone jagody i mieszam (staram się aby za dużo jagód nie rozgnieść). Farsz jest gotowy.
Przygotowanie ciasta na pierogi z kakao:
Do mąki dodaję wszystkie składniki na ciasto, dokładnie mieszam łyżką żeby składniki się połączyły. Następnie ciasto wykładam na blat lekko posmarowany olejem i wyrabiam przez kilka minut, tak bay ciasto stało się gładkie i elastyczne.
Gotowe ciasto zawijam w folie spożywczą lub wkładam do woreczka i odkładam na około 30 minut żeby odpoczęło.
Przygotowanie ciasta na pierogi bez kakao - klasyczne:
Do mąki dodaję wszystkie składniki na ciasto, dokładnie mieszam łyżką żeby składniki się połączyły. Następnie ciasto wykładam na blat lekko posmarowany olejem i wyrabiam przez kilka minut, tak bay ciasto stało się gładkie i elastyczne.
Gotowe ciasto zawijam w folie spożywczą lub wkładam do woreczka i odkładam na około 30 minut żeby odpoczęło.
Końcowe przygotowanie pierogów:
Blat delikatnie smaruję olejem i rozwałkowuję ciasto na grubość około 2 milimetrów. Z rozwałkowanego ciasta wykrawam krążki, skrawki ponownie zagniatam, wkładam do woreczka i później ponownie rozwałkowuję.
Krążek ciasta delikatnie rozciągam w palcach, nakładam około 1 łyżeczki farszu i sklejam tak jak się skleja pierogi, dokładnie i mocno aby farsz nie wyszedł podczas gotowania.
Gotowe pierogi układam na ściereczce.
Gotowanie:
Do wody w której będę gotowała pierogi dodaję szczyptę (taką sporą) soli, i około łyżki oleju. Gdy woda się zagotuje wrzucam pierogi i gotuję od momentu wrzucenia około 3 minut, następnie wyjmuję łyżką cedzakową i gotuję następną porcję. Białe jaki ciemnie ciasto gotuję tak samo.
Pierogi z jagodami są gotowe, możemy je podać z jogurtem lub śmietaną, z dodatkiem jagód i cukru. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Komentarze do przepisu (1)