Pierogi z jagodami dla niejadka

Pierogi z jagodami dla niejadka
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Pierogi o innym kształcie z jagodami. Przysmak nie tylko dzieci.

Składniki

  • CIASTO:
  • -1/2 kg. mąki -1/2 masła(125 g) miękkiego
  • -1 szklanka letniej wody -1 żółtka -1 jajko -szczypta soli
  • NADZIENIE:
  • -1 i 1/2 szklanki jagód -cukier
  • PODAWAĆ: -owoce -śmietana

Przygotowanie

  1. Ciasto zagnieść,podzielić na trzy części.

  2. Dwie części, przykryć ściereczką.
    Jedną rozdzielić na dwie części.Jedną rozwałkować ciut większą, niż mamy tackę do pierogów.Tackę oprószyć mąką i ułożyć ciasto. Lekko wgnieść ciasto w zagłębienia, w które wsypać po szczypcie cukru. Włożyć tam po łyżeczce umytych i suchych jagód.

  3. Drugie ciasto, rozwałkować i przykryć jagody.
    Ostrożnie powałkować.

  4. Tackę obrócić, żeby wysypać zlepione pierogi.

  5. Ułożyć pierożki na oprószonej mąką blaszce, albo tacce.

  6. Wrzucać partiami na kipiącą wodę. Przemieszać, jak wypłyną zmniejszyć ogień i gotować z 3 min. Z resztą ciasta tak samo postąpić .Podawać z owocami, albo śmietanką czy jakimś sokiem.

Komentarze do przepisu (14)

Obserwator 25 września 2018
I pięknie podane. Smacznie:)
fafiatko 25 września 2018
Bardzo ładne i najsmaczniejsze!
SlodkoSlodka83 25 września 2018
Teresko,ale masz fajny ten sprzęt do robienia pierożków :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • CIASTO:
  • -1/2 kg. mąki -1/2 masła(125 g) miękkiego
  • -1 szklanka letniej wody -1 żółtka -1 jajko -szczypta soli
  • NADZIENIE:
  • -1 i 1/2 szklanki jagód -cukier
  • PODAWAĆ: -owoce -śmietana
Składniki