Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami
> 5-6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: suri
pyszne

Składniki

  • Mąka pszenna, 5 szklanek
  • jajka, 2
  • woda letnia, 1 szklanka
  • jagody, 80 dag
  • śmietana 18% homogenizowana
  • cukier

Przygotowanie

  1. Jagody przepłukać

  2. Do mąki dodać jajka,letnią wodę,zagnieść wolne ciasto i dobrze wyrobić.Rozwałkować.Wykrawać szklanką kółka,układać na nich jagody a następnie sklejać

  3. Pierogi wkładać do wrzącej osolonej wody,zamieszać i gdy wypłyną na powierzchnię,gotować jeszcze 5 minut.Podawać ze śmietaną wymieszaną cukrem.Posypać jeszcze jagodami

  4. Z tej ilości wyszło mi 65 pierogów

Komentarze do przepisu (4)

polkangaroo 12 lipca 2010
To smak sprzed II wojny światowej, takie wspaniałe pierogi mojemu tacie robiła babcia!!! Będąc małym dzieckiem... Czytaj całość »
To smak sprzed II wojny światowej, takie wspaniałe pierogi mojemu tacie robiła babcia!!! Będąc małym dzieckiem miałem okazję spróbować tych pyszności. Zapomniałem o tym przepisie ale dziękuję za przypomnienie. Pozdrawiam.
oliwia_winna 12 lipca 2010
polkangaroo; żartujesz???
oliwia_winna 12 lipca 2010
to smak sprzed I. wojny światowej.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Mąka pszenna, 5 szklanek
  • jajka, 2
  • woda letnia, 1 szklanka
  • jagody, 80 dag
  • śmietana 18% homogenizowana
  • cukier
Składniki