Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Delikatne i mięciutkie ciasto, nadzienie jagodowe, idealne danie obiadowe.

Składniki

  • Jagody - 40 dag
  • Mąka pszenna - 300 g + do podsypania
  • Jajko kurze - 1 szt.
  • Oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • Gorąca gotowana woda - 1 szklanka
  • Cukier - 3 łyżki
  • Szczypta soli
  • Śmietana na wysmażkę lub do ubicia

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać do większej miski, dodać jajko, oliwę , wymieszać, dolewać wolno wodę cały czas mieszając. Wyłożyć na stolnicę , podsypać mąką i zagnieść na gładkie i elastyczne ciasto. Pozostawić chwilę aby odpoczęło.

  2. Jagody umyć , wymieszać z cukrem. Ciasto dzielić na mniejsze porcje , wałkować , wycinać kółka i układać porcję jagód.

  3. Zlepiać pierogi.

  4. W garnku zagotować lekko osoloną wodę , wrzucać partiami, gotować 2 minuty od chwili wypłynięcia. Podawać z wysmażoną śmietaną lub ubitą jak kto lubi.

Składniki
  • Jagody - 40 dag
  • Mąka pszenna - 300 g + do podsypania
  • Jajko kurze - 1 szt.
  • Oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • Gorąca gotowana woda - 1 szklanka
  • Cukier - 3 łyżki
  • Szczypta soli
  • Śmietana na wysmażkę lub do ubicia
Składniki