Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agnes72
W końcu postanowiłam zrobić pierogi z jagodami które mąż nazbierał w lesie. Ciężko jest zbierać gdy jest się chorym na kręgosłup ja dwa lata temu jeszcze zbierałam w tym roku niestety już nie daję rady. Pierogi wyszły bardzo smaczne a zwłaszcza te jagody rewelacja.

Składniki

  • składniki na ciasto pierogowe :
  • 5 szklanek mąki pszennej (szklanka pojemność 210 ml),
  • 2 szklanki gotowanej gorącej wody,
  • szczypta soli,
  • 3-4 łyżki oleju.
  • farsz z jagód :
  • 800 g jagód leśnych,
  • 2 kisiele malinowe 30 g,
  • 5 czubatych łyżek cukru.

Przygotowanie

  1. Przygotować jagody przyniesione prosto z lasu, oczyścić je umyć i osuszyć na durszlaku aby ociekły z nadmiaru wody. Następnie wsypać cukier ( a tylko dlatego tak sporo ponieważ w tym roku są mocno kwaskowate ), wsypać dwa kisiele dowolne ( ja dałam malinowy ładnie się skomponował z jagodami ). Jagody z dodanym cukrem i kisielem dokładnie wymieszać do połączenia się całości.

  2. Gdy już mamy przygotowany farsz ( powiem wam że gdy dodaję kisiel do jagód wtedy farsz jagodowy nie wylewa się z pierogów ). Przygotować ciasto pierogowe, wsypać mąkę oraz szczyptę soli i wlać gorącą wodę, szybkim ruchem łyżki wymieszać mąkę z wodą aby mąka się nie sparzyła. Do wyrobionego ręką ciasta ( uwaga jest mocno ciepłe ), wlać olej i dokładnie wyrobić do czasu wchłonięcia przez ciasto całego oleju. Ciasto jest mięciutkie i elastyczne. Wyrobione ciasto pozostawić pod ściereczką aby odpoczęło.

  3. Jak już ciasto odpoczęło podzielić je na trzy części. Jedną część położyć na stolnicę wysypaną mąką i rozwałkować podsypując mąką aby się nie kleiło na około 0,5 cm. Tak postąpić z każdym kawałkiem ciasta.

  4. Gdy już mamy rozwałkowany pierwszy kawałek ciasta, szklanką wycinać kółeczka ( ja poszłam na łatwiznę a i dlatego że jeśli do jagód to ta forma lepienia pierogów jak dla mnie najlepsza ponieważ wchodzi sporo farszu ). Na jedno z kółek nałożyć łyżkę farszu jagodowego.

  5. Jak już nałożyliśmy farsz jagodowy przykryć drugim kółeczkiem i zlepiać dokładnie palcami dookoła formując kwiatka. Farszu wchodzi tak dużo że pierogi są ładnie napełnione.Tak postępować z każdym kawałkiem ciasta.

  6. Do garnka wlać wodę lekko ją posolić i zagotować. Jak już się zagotuje wkładać przygotowane pierogi i od czasu wypłynięcia pierogów na wierzch gotować je na średnim ogniu od 5 - 7 minut, pilnować aby się nie przykleiły do dna garnka i aby szybko się nie gotowały.

  7. Ugotowane pierogi wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej aby pozbyć się nadmiaru wody na talerz. Pierogi są tak mięciutkie że w czasie wyciągania są aż giętkie.

  8. Takie pierogi z jagodami u nas jadamy z cukrem obficie posypanym oraz kwaśną śmietaną. Z reszty jagód jakie mi pozostały z pierogów, do garnka wlałam wody wsypałam pozostałe jagody i dodałam jeden suchy kisiel ugotowałam z tego kisiel z całymi jagodami, świetnie nadaje się do pierogów jako dodatek do popicia.

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 15 lipca
Pyszotka;)
agnes72 15 lipca
Dziękuję serdecznie
Składniki
  • składniki na ciasto pierogowe :
  • 5 szklanek mąki pszennej (szklanka pojemność 210 ml),
  • 2 szklanki gotowanej gorącej wody,
  • szczypta soli,
  • 3-4 łyżki oleju.
  • farsz z jagód :
  • 800 g jagód leśnych,
  • 2 kisiele malinowe 30 g,
  • 5 czubatych łyżek cukru.
Składniki