Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: dragonik7
Takie słodkie danie jak pierogi mama serwowała nam zarówno jako danie obiadowe ale też słodki deser.

Składniki

  • 800 g mąki
  • 2 niepełne szklanki gorącej wody
  • 2 łyżeczki masła
  • szczypta soli
  • ok 800g jagód
  • 1/4 szklanki cukru
  • 4-5 łyżek mąki pszennej

Przygotowanie

  1. ąkę wsypujemy do miski lub na stolnicę. Na środku robimy dołek, powoli wlewamy gorącą wodę zagarniając nożem to, co spływa na boki. Dodajemy masło i delikatnie mieszamy całość. Czekamy aż ciasto przestygnie. Możemy dodać jajko ale to nie jest konieczne. Dodajemy odrobinę soli i dokładnie zagniatamy ciasto aby było gładkie i lśniące.

  2. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko ale uwaga nie za cienko aby pierogi nie pękały nam podczas gotowania. Wycinamy z ciasta koła, kwadraty, trójkąty - takie kształty jakie najbardziej Wam odpowiadają.

  3. Jagody mieszamy z cukrem i mąką. Mąka sprawi, że nasze nadzienie nie będzie zbyt wodniste.
    Na środek wykrojonego ciasta nakładamy łyżkę jagód i dokładnie sklejamy brzegi.
    W garnku gotujemy lekko osoloną wodę. Partiami wrzucamy pierogi i gotujemy je na wolnym ogniu ok 10 minut.

Komentarze do przepisu (2)

Maudie 19 stycznia 2018
No nie mogę o tej godzinie wchodzić na Smakerka!Takie pyszności!Z jagodami...pierogi...Mniam!!!!!!!
dragonik7 20 stycznia 2018
Też je uwielbiam :-)
Składniki
  • 800 g mąki
  • 2 niepełne szklanki gorącej wody
  • 2 łyżeczki masła
  • szczypta soli
  • ok 800g jagód
  • 1/4 szklanki cukru
  • 4-5 łyżek mąki pszennej
Składniki