Pierogi z jagodami

Przepis dnia 2017-07-14
Pierogi z jagodami
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Dzięki dodaniu do masy kiślu nadzienie nie wypływa i ma ciekawy smak.

Składniki

  • ciasto
  • mąka pszenna- 3,5 szklanki
  • wrzątek- 1 szklanka
  • sól- 1 szczypta
  • farsz
  • jagody- 3 szklanki
  • kisiel o smaku owoców leśnych- 2 łyżki
  • cukier puder- 4 łyżki
  • tarta bułka- 2 łyżki

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszaj z solą. Powoli wlewaj wrzątek. Wyrób elastyczne ciasto. Jagody umyj, odcedź na sitku. Cukier wymieszaj z kiślem i tartą bułką. Tak przygotowaną mieszaną posyp jagody. Wymieszaj. Ciasto cienko rozwałkuj. Za pomocą szklanki wykrawaj kółka. Nakładaj po łyżce farszu. Zlep pierogi. Gotuj w osolonym wrzątku przez ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia. Pierogi podawaj na ciepło polane jogurtem naturalnym lub śmietaną. Wierzch można posypać cukrem.

Składniki
  • ciasto
  • mąka pszenna- 3,5 szklanki
  • wrzątek- 1 szklanka
  • sól- 1 szczypta
  • farsz
  • jagody- 3 szklanki
  • kisiel o smaku owoców leśnych- 2 łyżki
  • cukier puder- 4 łyżki
  • tarta bułka- 2 łyżki
Składniki