Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Nie mogłem sobie nie pozwolić na przepyszne sezonowe pierogi z jagodami polanymi śmietaną z cukrem. Pycha!

Składniki

  • Ciasto:
  • 500 g mąki
  • jajko
  • szklanka gorącej wody
  • Nadzienie:
  • 500 ml leśnych jagód
  • cukier
  • Dodatkowo:
  • gęsta śmietana+ cukier

Przygotowanie

  1. W misce usypujemy kopczyk z mąki ,robimy dołek i wlewamy gorącą wodę. Delikatnie ,przy pomocy noża zagniatamy mąkę do środka. Gdy już mąkę z wodą wyrobimy ,ponownie robimy w cieście dołek ,wsypujemy odrobinę mąki i wbijamy jajko. Ciasto wyrabiamy dłońmi tak aby było lekko „lejące”. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4 mm ,przy pomocy szklanki wycinamy kółka. Jagody mieszamy z cukrem i wykładamy na środek każdego kółka z ciasta. Pierogi zlepiamy i gotujemy w osolonym wrzątku ok. 3 min od wypłynięcia. Podajemy z gęstą śmietaną.

Komentarze do przepisu (9)

ggosienka68 08 lipca 2014
Pycha !
karmela 08 lipca 2014
ach te ząbki po pierogach z jagodami ;) ale jeść trzeba! :)
Ewus71 08 lipca 2014
Piękne, piękne nic dodać nic ująć i w 100% jagodowe
Na pewno bardzo smaczne

zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ciasto:
  • 500 g mąki
  • jajko
  • szklanka gorącej wody
  • Nadzienie:
  • 500 ml leśnych jagód
  • cukier
  • Dodatkowo:
  • gęsta śmietana+ cukier
Składniki