Pierogi z jabłkami

Pierogi z jabłkami
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Madohora
Pierogi należą do takich dań, które nigdy się nie znudzą.

Składniki

  • 1/2 kg mąki
  • garść ugotowanych, zimnych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 łyżka stołowa miękkiego masła (w ostateczności łyżka oleju)
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 2 jabłka, 1 łyżka cukru kryształu

Przygotowanie

  1. Na stolnicę wysypujemy mąkę i robimy w niej dołek. Dodajemy ziemniaki przeciśnięte przez praskę. Następnie dodajemy jajko i masło. Stopniowo dodajemy wodę. Wyrabiamy dość elastyczne ciasto. Stolnicę dość delikatnie podsypujemy mąką. Ciasto wałkujemy na grubość 2-3 milimetrów. Za pomocą szklanki lub specjalnych urządzeń wykrawamy pierogi. Jabłko obieramy ze skórki. Kroimy w małą kostkę. Przesypujemy cukrem i nadziewamy nimi pierogi. Dobrze zlepiamy. Zagotowujemy wodę solą. Wkładamy pierogi i po wypłynięciu gotować 2-3 minuty.

Składniki
  • 1/2 kg mąki
  • garść ugotowanych, zimnych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 łyżka stołowa miękkiego masła (w ostateczności łyżka oleju)
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 2 jabłka, 1 łyżka cukru kryształu
Składniki