Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pierogi z czarnymi jagodami"
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 989
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 267
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 202
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 989
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 267
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 202
Składniki
Polane zrumienionym masłem:
szklanki mąki, szczypta soli, łyżeczka oleju, jajko, ok.3/4 szklanki ciepłej wody, 60 dag czarnych jagód, 2 łyżki cukru, masło do polania.
Przepis: Mąkę przesiej na stolnicę, na środku kopczyka zrób zagłębienie. Wsyp sól, olej, jajko i delikatnie zamieszaj. Następnie stopniowo dolewaj ciepłą wodę i zagniataj ciasto (ilość wody zależy od wilgotności mąki – im bardziej wysuszona, tym więcej wody wchłonie).
Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Przykryj je ściereczką i odstaw na 15 min. Potem podziel na dwie części, kolejno rozwałkuj i wycinaj filiżanką kółka lub kwadraty o boku 10x10 cm.
Jagody przebierz, usuń szypułki, opłucz i osącz. Przygotuj ciasto na pierogi według przepisu po lewej stronie. Posyp cukrem jagody i wymieszaj przez potrząsanie.
Na wycięte z ciasta kółka nakładaj po łyżeczce jagód i sklejaj pierogi, formując ozdobną falbankę. Wrzucaj partiami do lekko osolonego wrzątku.
Po wypłynięciu zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 2 min. Podawaj polane zrumienionym masłem lub tradycyjnie śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem.Źródło: Kobieta i życie