Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pierogi z cukinią i fetą"
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1283
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27510
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 187
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 209
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1283
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27510
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 187
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 209
Składniki
Mąkę pszenną przesiej przez gęste sito wprost do większej miski, dodaj szczyptę soli. Powoli dolewaj zagotowaną wrzącą wodę, cały czas mieszając mikserem lub łyżką. Na końcu wlej olej.
Powstałe ciasto przełóż na posypaną mąką stolnicę i starannie zagnieć aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne, nie będzie już się lepić. Jeśli okaże się, że jest luźne i lepiące, podsyp je mąką. Gdyby było za twarde i mało elastyczne – dolej odrobinę wody. Uformuj z ciasta kulę, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
Cebulę i pół cukinii pokrój w drobną kostkę. Pozostałą cukinię pokrój wzdłuż na cienkie paski, sparz wrzątkiem i od razu schłodź w zimnej wodzie.
W rondelku na maśle zeszklij cebulę, dodaj cukinię. Warzywa smaż około 5 min, od czasu do czasu mieszając. Gdy przestygną, dodaj pokruszoną fetę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, ewentualnie sól (pamiętaj, że ser feta jest słony). Całość dokładnie wymieszaj.
Ciasto rozwałkuj na placek o grubości ok. 2 mm. Szklanką wykrawaj koła, nakładaj farsz i zlepiaj brzegi.
Pierogi wrzucaj do wrzącej osolonej wody. Po wypłynięciu gotuj je jeszcze 2-3 minuty. Podawaj z roztopionym masłem, udekorowane plastrami cukinii.
(bez czasu oczekiwania): 50 minut Porcja: 350 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie