pierogi z botwinką i twarogiem

pierogi z botwinką i twarogiem
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: agafia
Delikatna botwinka i twaróg, doprawione czosnkiem i koperkiem

Składniki

  • FARSZ:
  • botwinka - 2 pęczki
  • twaróg półtłusty - 300 g
  • czosnek - 3 ząbki
  • posiekany koperek - 2 łyżki
  • masło - 1 łyżka
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • sól, pieprz, szczypta cukru
  • SKŁADNIKI CIASTA:
  • mąka pszenna - 400 g
  • gorąca woda - 250 ml
  • sól

Przygotowanie

  1. Botwinkę opłukać, otrząsnąć z nadmiaru wody. Liście posiekać a korzenie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić botwinkę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, sól i szczyptę cukru. Dusić do miękkości, wystudzić. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać przestudzoną botwinkę i posiekany koperek, doprawić do smaku solą i pieprzem.

  2. Mąkę wsypać do miski, dodać sól, stopniowo wlewać wodę, zagniatając jednolite, elastyczne ciasto. Przykryć ścierką, odstawić na 15-20 minut.

  3. Ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat, rozwałkować. Szklanką wycinać kółka, na środku każdego z nich nakładać łyżką farsz, składać na pół i sklejać brzegi.

  4. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Pierogi wrzucać na wrzątek, gotować partiami około 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

  5. Podawać z kwaśną śmietaną.

Składniki
  • FARSZ:
  • botwinka - 2 pęczki
  • twaróg półtłusty - 300 g
  • czosnek - 3 ząbki
  • posiekany koperek - 2 łyżki
  • masło - 1 łyżka
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • sól, pieprz, szczypta cukru
  • SKŁADNIKI CIASTA:
  • mąka pszenna - 400 g
  • gorąca woda - 250 ml
  • sól
Składniki