Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pierogi z botwiną"
Usmażone kostki z mintaja zrobione w sosie pomidorowym z cebulą.
Odsłon: 26
Usmażone kostki z mintaja zrobione w sosie pomidorowym z cebulą.
Odsłon: 26
Składniki
Botwinkę umyj, sparz, drobno pokrój, wymieszaj ze szczypiorkiem, bryndzą, solą, pieprzem i papryką.
Mąkę wsyp do miski. Zagotuj szklankę wody. Prawie wrzącą wodą zalej mąkę, energicznie wymieszaj. Następnie zalej mąkę odrobiną zimnej wody i wymieszaj. Ciasto zagnieć rękoma. Jeśli będzie za mało gęste, dosyp mąki.
Oderwij od ciasta kulkę, rozwałkuj ją. Wykrawaj szklanką krążki ciasta, nakładaj farsz, zalepiaj. Gotowe pierogi układaj na oprószonym mąką blacie.
Pierogi gotuj ok. 5 minut w osolonym wrzątku. Wyłóż je do żaroodpornego naczynia, posyp pokrojonym w kostkę i zrumienionym na patelni boczkiem. Zapiekaj ok. 15 minut.Źródło: Na żywo