Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pierogi z bobem i miętą"
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 59
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 64
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 59
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 64
Składniki
40 min • Porcja 470 kcal • Koszt porcji ok. 2,60 zł • Przepis na 4-6 porcji
Mąkę przesiewam do miski, dodaję jajko, olej, robię wgłębienie, wlewam tyle wody, by wyrobić elastyczne ciasto. Przykrywam gorącym talerzem, odstawiam.
Ugotowany bób obieram i rozgniatam widelcem. Dodaję miętę, przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiam do smaku. Nie żałuję pieprzu. Mieszam.
Ciasto rozwałkowuję. Szklanką wykrawam kółka, nakładam farsz, zlepiam. Gotuję w lekko osolonej wodzie ok. 3 min. od wypłynięcia.
Podaję polane bułką tartą lub cebulką.
Joanna Machynia z Gorlic.Źródło: Kobieta i życie