pierogi z bobem

pierogi z bobem
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: agafia
Sezon bobowy rozpoczęty, trzeba korzystać. Obłędnie pyszne pierogi z zielonym nadzieniem.

Składniki

  • bób - 500 g
  • cebula - 1 duża
  • natka pietruszki - pół pęczka
  • czosnek 3-4 ząbki
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • SKŁADNIKI CIASTA:
  • mąka pszenna - 400 g
  • gorąca woda - 250 ml
  • sól

Przygotowanie

  1. Bób ugotować w osolonej wodzie, wystudzić.
    Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przepuścić przez praskę, zeszklić na oliwie.

  2. Ugotowany bób obrać z łupin, rozgnieść widelcem, dodać podsmażoną cebulę, dobrze doprawić solą i pieprzem. Natkę pietruszki posiekać, wrzucić do nadzienia, wszystko razem wymieszać. Gdy masa jest zbyt sucha dodać trochę oliwy.

  3. Mąkę wsypać do miski, dodać sól i stopniowo wlewać gorącą wodę zagniatając jednolite, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić na 15-20 minut.

  4. Ciasto rozwałkować. Szklanką wycinać kółka, na środek każdego z nich nakładać łyżką farsz, składać na pół i sklejać brzegi. Układać na wysypanym mąka blacie.

  5. W dużym garnku zagotować wodę, posolić. Pierogi wrzucać na wrzątek, gotować partiami około 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

  6. Pierogi podawać polane oliwą czosnkową, posypane świeżo zmielonym pieprzem. Dobrze również smakują okraszone skwarkami z wędzonego boczku.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 28 czerwca
Pyszotka:)
Składniki
  • bób - 500 g
  • cebula - 1 duża
  • natka pietruszki - pół pęczka
  • czosnek 3-4 ząbki
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • SKŁADNIKI CIASTA:
  • mąka pszenna - 400 g
  • gorąca woda - 250 ml
  • sól
Składniki