Pierogi z bobem

Pierogi z bobem
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Pierogi z nadzieniem z bobu nie mialam jeszcze okazji posmakować. Są pyszne i polecamy z mężem wszystkim. Warto korzystać z krótkiego sezonu na bób, bo to samo zdrowie! Jeśli lubicie bób tak jak ja to musicie koniecznie zrobić te pierogi :-)

Składniki

  • Ciasto; szklanka letniej wody, jajko, 2 łyżki oleju, 500 g mąki, sól
  • Farsz; 1 kg bobu, 1 cebula, sól, pieprz,

Przygotowanie

  1. Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu studzimy go i obieramy ze skorupek. Umieszczamy go w miseczce i rozdrabniamy za pomocą widelca.Cebulę podsmażamy na oleju i dodajemy do bobu.Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Zagniatamy ciasto.Kleimy pierogi wypełniając farszem.Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 3 minuty od wypłynięcia na wolnym ogniu.

Komentarze do przepisu (3)

Kuchnia-i-Podroze 28 czerwca 2014
Hmm bardzo ciekawe pierożki, takich jeszcze nie jadłam, a uwielbiam bób, więc to coś dla mnie :-)
A u mnie... Czytaj całość »
Hmm bardzo ciekawe pierożki, takich jeszcze nie jadłam, a uwielbiam bób, więc to coś dla mnie :-)
A u mnie pierożki ze szpinakiem

http://kuchniaipodroze.blogspot.com/2014/01/pierogi-ze-szpinakiem.html
Konto usunięte 28 czerwca 2014
superek :)
aniolywkuchni 29 czerwca 2014
Pozdrawiam:)
Składniki
  • Ciasto; szklanka letniej wody, jajko, 2 łyżki oleju, 500 g mąki, sól
  • Farsz; 1 kg bobu, 1 cebula, sól, pieprz,
Składniki