Pierogi ruskie ze szpinakiem i skwareczkami

Przepis dnia 2017-07-04
Pierogi ruskie ze szpinakiem i skwareczkami
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Mała wariacja na temat pierogów ruskich. Wiadomo, że pierogi są dobre bo są dobre, ale te są wyjątkowe :) mam tu na myśli nie tylko ich kolor, strukturę ciasta i pierwsze wrażenie. Te pierogi mają w sobie jakiś inny wymiar :) Przepis podpatrzyłam jakiś czas temu u Tomka Jakubiaka, od siebie zmieniłam tylko rodzaj mięsa na skwarki. Zamiast karkówki - porządny, tłusty boczuś :) Tak sobie myślę, że w taki sposób można wcisnąć dziecku szpinak, jeśli nie chce go jeść ;)

Składniki

  • Ciasto:
  • - 2,5-3 szklanki mąki pszennej
  • - ciepłą wodę
  • - 6-7 kostek mrożonego szpinaku
  • - białe wino (raczej nie słodkie, ale można zastąpić wodą)
  • - szczyptę soli
  • Farsz:
  • - 30 dag tłuczonych ziemniaków ( te z obiadu z poprzedniego dnia nadadzą się idealnie)
  • - 15 dag półtłustego twarogu
  • - dużą cebulę
  • - 15-20 dag tłustego boczku (w oryginale chyba była karkówka)
  • - sól
  • - świeżo zmielony, czarny pieprz

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od przygotowania ciasta. Mąkę przesiewamy na stolnicę i dodajemy szczyptę soli.
    Rozmrożony szpinak wrzucamy do wysokiego naczynia i zalewamy winem tak, by jego poziom sięgał nieco ponad powierzchnię szpinaku. Dokładnie miksujemy i wylewamy na mąkę.

  2. Stopniowo dolewając dobrze ciepłą wodę, zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto, które nie będzie kleić się do stolnicy ani do rąk. Profilaktycznie podsypujemy lekko mąką i przykrywamy ściereczką. Niech sobie poleży i odpocznie ;) Jest takie bladozielone, ale w czasie gotowania nabierze pięknego zielonego koloru.

  3. My zabieramy się za farsz. Ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę lub praskę. Do tego wkruszamy twaróg i mieszamy dokładnie widelcem. Boczek kroimy w kostkę i na dobrze rozgrzanej patelni wytapiamy go na apetyczne skwareczki. Kiedy zrobią się już bardzo rumiane, zbieramy je z patelni i przerzucamy do miski z farszem, tłuszczyk zostawiamy (trochę skwarków też, do okraszenia, odkładamy na bok). Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na tłuszczu po skwarkach. Przekładamy do farszu (tłuszcz można zostawić). Dokładnie mieszamy, porządnie doprawiamy solą i pieprzem.

  4. Hehe, teraz to, co Anka kocha najbardziej :) mianowicie lepienie :) Ciasto dzielimy na części i każdą z nich wałkujemy, podsypując mąką, na placek o grubości 2-3mm. Wycinamy kółka. Na środek każdego z nich nakładamy porządną ilość farszu, następnie zlepiamy pierogi. Ja oczywiście nie mogę żyć bez falbanek na pierogach ;)

  5. Ulepione pierogi wrzucamy partiami na osolony wrzątek. Gotujemy maksymalnie minutę od wypłynięcia.
    Podajemy okraszone smalczykiem i skwareczkami.

Składniki
  • Ciasto:
  • - 2,5-3 szklanki mąki pszennej
  • - ciepłą wodę
  • - 6-7 kostek mrożonego szpinaku
  • - białe wino (raczej nie słodkie, ale można zastąpić wodą)
  • - szczyptę soli
  • Farsz:
  • - 30 dag tłuczonych ziemniaków ( te z obiadu z poprzedniego dnia nadadzą się idealnie)
  • - 15 dag półtłustego twarogu
  • - dużą cebulę
  • - 15-20 dag tłustego boczku (w oryginale chyba była karkówka)
  • - sól
  • - świeżo zmielony, czarny pieprz
Składniki