Pierogi ruskie z ciasta francuskiego, podrasowana wersja, niebo w gębie

Pierogi ruskie z ciasta francuskiego, podrasowana wersja, niebo w gębie
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Gotujtosam
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam szybki i bardzo smaczny przepis, pierożki z masą ziemniaczaną, do przygotowania pierożków użyłem ciasta francuskiego. Chrupiące na zewnątrz i niebywale smaczne w środku. Smacznego !!! https://youtu.be/myuaR3Zrtxg

Składniki

  • Ziemniaki ugotowane i utłuczone 500 g.
  • Ciasto francuskie 2 szt.
  • Kiełbasa wędzona pażona 100g.
  • Jajko 1 szt.
  • Majeranek 1 łyżka stołowa.
  • Masło 50 g.
  • Cebula 2 szt.
  • Czosnek 2 ząbki.
  • Ser zółty 100 g.
  • Twaróg klinek 150 g.
  • Sól do smaku.
  • Pieprz do smaku.

Przygotowanie

  1. Ziemniaki mogą być z wczoraj, wrzucamy je do dużej miski, cebulę kroimy w drobną kostkę, kiełbasę również, czosnek drobno siekamy, następnie rozgrzewamy patelnię, wrzucamy masło i od razu dorzucamy cebulę, odrobinę solimy i pieprzymy, chodzi o to aby się dusiła a nie smażyła, następnie wrzucamy kiełbasę, czosnek i majeranek, dusimy 2 minuty, zawartość patelni dorzucamy do ziemniaków, dokładnie mieszamy, solimy i pieprzymy, następnie dorzucamy ser żółty i twaróg, całość dokładnie mieszamy. Masę na pierogi mamy gotową :-)

  2. Następnie rozkładamy ciasto na blacie, każdy wałek ciasta dzielmy na 15 równych kwadratów, na każdy kwadrat nakładamy masę ziemniaczaną i zlepiamy ciasto tworząc pierożki, pierożki układamy na blachę wyłożoną pergaminem, pierożki smarujemy rozbełtanym jajkiem.
    Rozgrzewamy piekarnik na 200 stopni, góra dół i pieczemy ok 10 minut, tak aby ciasto się ładnie zarumieniło.

    Gotowe :-)

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 04 października
Pyszotka:)
aquarius 23 listopada
Może być, tylko ta kiełbasa pażona
Składniki
  • Ziemniaki ugotowane i utłuczone 500 g.
  • Ciasto francuskie 2 szt.
  • Kiełbasa wędzona pażona 100g.
  • Jajko 1 szt.
  • Majeranek 1 łyżka stołowa.
  • Masło 50 g.
  • Cebula 2 szt.
  • Czosnek 2 ząbki.
  • Ser zółty 100 g.
  • Twaróg klinek 150 g.
  • Sól do smaku.
  • Pieprz do smaku.
Składniki