Pierogi ruskie

Pierogi ruskie
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Nie znam chyba nikogo, kto nie lubi jeść pierogów, za to znam duże grono osób które nie lubi kleić pierogów. sama też należałam do tej grupy jednak odkąd nauczyłam się robić tą fantastyczną falbankę klejenie to czysta przyjemność. Na filmiku pokazuję jak ładnie zrobić taki rant więc zapraszam cię do obejrzenia filmiku.

Składniki

  • SKŁADNIK NA CIASTO:
  • •375g mąki pszennej
  • •½ łyżeczki soli
  • •185ml gorącej wody
  • •2 łyżki oleju
  • •1 żółtko
  • FARSZ:
  • •1 cebula
  • •1 łyżka masła klarowanego
  • •250g sera białego
  • •300g ziemniaków
  • Pieprz
  • DO OKRASZENIA PIEROGÓW:
  • •cebula + masło klarowane

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Lekko przestudzone przeciśnij przez prasę lub ubij ubijakiem.
    Cebulę pokrój w piórka i posiekaj. Na rozgrzanym maśle zeszkij i dodaj do pozostałych składników na farsz. Dopraw solą oraz pieprzem. Wyrabiaj dłonią, aż wszystkie składniki się połączą.
    Mąkę połącz z solą. Zrób wgłębienie, dodaj żółtko, olej. Mieszając łyżką składniki pomału dodawaj wodę. Ciasto zacznie się sklejać. Następnie wyrabiaj rękoma do uzyskania jednolitej masy. Podziel na dwie części. Przykryj ściereczką bawełnianą, aby nie obsychało i zostaw na 15 minut, aby odpoczęło. W tym czasie z farszu zrób kulki.
    Ciasto rozwałkuj i wykrój krążki. Na środek połóż kulkę farszu łyżeczkę i dokładnie sklej boki tworząc falbankę ( patrz filmik) Gotuj w osolonej wodzie 2 minuty od wypłynięcia pierogów. przed podaniem polej roztopionym masłem i podsmażoną cebulką.
    Smacznego!

Komentarze do przepisu (1)

helenapon 03 listopada 2021
Falbanka wzorcowa.
Składniki
  • SKŁADNIK NA CIASTO:
  • •375g mąki pszennej
  • •½ łyżeczki soli
  • •185ml gorącej wody
  • •2 łyżki oleju
  • •1 żółtko
  • FARSZ:
  • •1 cebula
  • •1 łyżka masła klarowanego
  • •250g sera białego
  • •300g ziemniaków
  • Pieprz
  • DO OKRASZENIA PIEROGÓW:
  • •cebula + masło klarowane
Składniki