Pierogi ruskie

Pierogi ruskie
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Uważam że, to jest najlepsze ciasto jakiekolwiek robiłam na pierogi. Pierogi ruskie są moje i rodziny ulubione, choć i inne też robię.

Składniki

  • CIASTO:
  • -1 kg. mąki -1 masło(25 dkg) miękkie -2 szklanki letniej wody
  • -2 żółtka -1 jajko -1 płaska łyżeczka soli
  • NADZIENIE:
  • -ziemniaki-ok.3 l.(po ugnieceniu) -2 duże cebule+tłuszcz do smażenia
  • -ser twarogowy chudy-500 g. -sól, pieprz
  • -jak ktoś lubi koperek
  • DO POLANIA:- usmażona cebulka albo boczek

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotować farsz. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.(z młodych ziemniaków, wybierać te duże. Malutkie mogą być wodniste).Ziemniaki ostudzić, przepuścić wraz z serem przez maszynkę do mięsa. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć. Cebulkę już nie przepuszczać przez maszynkę, tylko ostudzoną i odsączoną z tłuszczu, dodać do ziemniaków. Przyprawić solą i pieprzem. Smaczne będą z dodanym posiekanym koperkiem. Farsz zagnieść i przyklepać.

  2. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, podzielić na części,przykryć ściereczką.Brać porcjami i wałkować.Wykrawać szklanką. Nakładać farsz łyżeczką i zlepiać pierogi.

  3. Układać na ściereczce albo oprószonej mąką blaszce.

  4. Gotować w kipiącej wodzie, od czasu do czasu mieszając. A po wypłynięciu odkryć pokrywkę.Gotować ok.7-8 min.od odkrycia. Przed wyjęciem, polać szklanka zimnej wody. Wyjmować durszlakiem, na talerz albo miskę.

  5. Polać śmietaną lub usmażoną cebulką,oraz przyrumienioną bułką tartą.Do pierogów podać też maślankę, albo kefir.

Komentarze do przepisu (16)

kuchmariola63 25 września 2018
Pierogi super.
Obserwator 25 września 2018
Cudowne. Takie normalne. Takie pamiętam z rodzinnego domu. Ze śmietaną, taki zestaw uwielbiam.
fafiatko 25 września 2018
Widać jakie to ciasto jest delikatne, a takiego przepisu jeszcze nie znalam!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • CIASTO:
  • -1 kg. mąki -1 masło(25 dkg) miękkie -2 szklanki letniej wody
  • -2 żółtka -1 jajko -1 płaska łyżeczka soli
  • NADZIENIE:
  • -ziemniaki-ok.3 l.(po ugnieceniu) -2 duże cebule+tłuszcz do smażenia
  • -ser twarogowy chudy-500 g. -sól, pieprz
  • -jak ktoś lubi koperek
  • DO POLANIA:- usmażona cebulka albo boczek
Składniki