Pierogi ruskie

Pierogi ruskie
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Akademia
Pierogi w wersji wytrawnej, z puszystym i delikatnym nadzieniem.

Składniki

  • 2,25 szkl. mąki pszennej
  • 0,5 szklanki wrzątku
  • łyżeczka soli
  • żółtko
  • łyżka oleju
  • 250 g twarogu
  • 250 g ugotowanych ziemniaków
  • duża cebula lub 2 mniejsze
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Najpierw wyrabiam ciasto. Mąkę wysypuję na stolnicę, a na środku robię dołek. Do środka wlewam stopniowo wrzątek i delikatnie mieszam go z mąką. Następnie dodaję sól, żółtko i olej. Zagniatam jednolite, plastyczne ciasto. Pozostawiam 15 minut pod przykryciem.

  2. Następnie przygotowuję farsz. Ziemniaki zagniatam z twarogiem, solą i pieprzem. Cebulę kroję w kostkę, podsmażam z masłem, aż się zeszkli, dodaję do farszu i dokładnie mieszam.


  3. Ciasto rozwałkowuję na cieniutki placek, wycinam kółka, na środek których nakładam farsz i zaklejam rogi. Pierogi wrzucam do gotującej się, osolonej wody. Gotuję, aż wypłyną na powierzchnię. Podaję ze skwarkami lub z masłem.


Składniki
  • 2,25 szkl. mąki pszennej
  • 0,5 szklanki wrzątku
  • łyżeczka soli
  • żółtko
  • łyżka oleju
  • 250 g twarogu
  • 250 g ugotowanych ziemniaków
  • duża cebula lub 2 mniejsze
  • sól
  • pieprz
Składniki