Pierogi ruskie

Pierogi ruskie
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Elajla
Niespodzianka dla żony

Składniki

  • CIASTO
  • Mąka około 800g
  • Mleko około 500 ml
  • Kostka masła
  • FARSZ
  • Ziemniaki 600g
  • Twaróg 550 g
  • Cebula biała 2 szt

Przygotowanie

  1. FARSZ

    Ugotować ziemniaki ,następnie przecisnąć przez praskę . Przełożyć do miski.

  2. Do ziemniaków dodać twaróg i podsmażona cebulę. Wszystko razem wymieszać . Doprawić do smaku pieprzem i solą.

  3. CIASTO

    W misce wymieszać mąkę z ciepłym mlekiem i miękkim masłem (najlepiej wyjąć dzień wcześniej ).

  4. Ukroić kawałek a resztę trzymać przy ciepłym grzejniku w tedy ciasto jest cały czas miękkie i lepiej się wałkuje.

  5. Ciasto rozwałkować na około 3 mm . Krążki na pierogi można wycinać szklanką lub innym naczyniem w zależności jaką chcemy uzyskać wielkość pierogów.

  6. Krążki układamy na ścierce następnie przykrywamy ścierką i wykładamy kolejną porcje krążków. Cały proces powtarzamy aż do zużycia ciasta.

  7. Układamy farsz na krążku i lepimy pierogi.

  8. Miejsce złączenia dociskamy widelcem robiąc charakterystyczny wzorek.

  9. Najpierw zagotować wodę z solą i odrobiną oleju.Gdy woda już się gotuję
    wrzucamy partię pierogów . Kiedy wypłyną gotujemy około 2 minuty. Wykładamy je na durszlak i dajemy chwile na obcieknięcie.Posmarować olejem i ułożyć na blaszce wyłożonej folia aluminiową . Zachować odstępy po miedzy pierogami aby się nie posklejały Można jeść gotowane, smażone lub pieczone. Najlepiej podawać ze smażona cebulka.

    Smacznego

Składniki
  • CIASTO
  • Mąka około 800g
  • Mleko około 500 ml
  • Kostka masła
  • FARSZ
  • Ziemniaki 600g
  • Twaróg 550 g
  • Cebula biała 2 szt
Składniki