Pierogi ruskie

Pierogi ruskie
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: Werazmus
Pierogi ruskie, chyba lubiane przez wszystkich.

Składniki

  • Na ciasto: 800 gram mąki ( plus maka do podsypania)
  • Pół kostki masła
  • Lyzka soli
  • Pol litra wrzącej wody
  • Na farsz: 1 kg. ziemniaków
  • Pół kilo białego sera
  • 4 cebule
  • Kostka margaryny
  • Sol, pieprz, vegeta, maggi do smaku

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać, zmielić. Ser zmielić. Cebulę pokroić w kostkę, udusić na margarynie, 3/4 cebuli dac do farszu resztę zostawić do polania pierogów. Dodać przyprawy i wszystko wymieszać.

  2. Mąkę przesiac do miski, dodac maslo, sol, zalac wrzątkiem, wymieszać najpierw łyżką, potem wyrabiać ciasto rękami. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
    Stolnicę posypać mąką i rozwałkować cienko ciasto. Wykroić szklanka kółka.
    Na kazdy krążek nałożyć farsz i zlepić.
    Zrobione pierogi gotować w osolonej wodzie mieszajac delikatnie drewnianą łyżką ok. 3minuty od wypłynięcia na wierzch.

Komentarze do przepisu (1)

Obserwator 10 sierpnia 2017
Pysznie :)
Składniki
  • Na ciasto: 800 gram mąki ( plus maka do podsypania)
  • Pół kostki masła
  • Lyzka soli
  • Pol litra wrzącej wody
  • Na farsz: 1 kg. ziemniaków
  • Pół kilo białego sera
  • 4 cebule
  • Kostka margaryny
  • Sol, pieprz, vegeta, maggi do smaku
Składniki