Pierogi ruskie

Pierogi ruskie
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: MojaQchnia
Moja babcia kilkanaście lat temu robiła nam pierogi ruskie z dodatkiem suszonej mięty polnej. Ja nie jestem w stanie przekonać do niej swoich chłopców, więc u nas ruskie są podawane w tradycyjny sposób. Mój najmniejszy mężczyzna jest chory i zażyczył sobie dzisiaj ruskie. Czego się nie robi by uszczęśliwić malucha

Składniki

  • 3 szkl mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 szkl ciepłej wody
  • 1 łyżeczka oleju
  • 400 g ugotowanych ziemniaków – potłuczonych
  • 300 g białego sera półtłustego
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 średnie cebule posiekane i zeszklone na maśle

Przygotowanie

  1. Ciasto wykonujemy mieszając mąkę z solą, wodą, olejem. Wałkujemy cienko ciasto i wykrawamy krążki szklanką.

    Farsz: mieszamy ziemniaki, ser, cebulę, sól, pieprz.

    Farsz układamy na krążek i sklejamy pierogi.

    Gotujemy w osolonej wodzie aż pierogi wypłyną na wierzch.

    Podajemy z cebulką zeszkloną na maśle.

Komentarze do przepisu (1)

kasia-p 22 stycznia 2017
Moje ulubione :)
Składniki
  • 3 szkl mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 szkl ciepłej wody
  • 1 łyżeczka oleju
  • 400 g ugotowanych ziemniaków – potłuczonych
  • 300 g białego sera półtłustego
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 średnie cebule posiekane i zeszklone na maśle
Składniki