Pierogi ruskie

Pierogi ruskie
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Kuchnia polska, uwielbiam , a Wy ?

Składniki

  • Farsz: 500 g ziemniaków
  • 150 g białego sera
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • Sól morska
  • pieprz
  • Ciasto: 300 g mąki
  • 125 ml gorącej wody
  • 25 g masła

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ugotowałem w osolonym wrzątku (najlepiej zrobić to dzień wcześniej).

    Ziemniaki razem z serem zmieliłem.

    Cebulę posiekałem i zeszkliłem na oleju. Dodałem do farszu. Masę dokładnie wyrobiłem, doprawiłem do smaku solą i pieprzem.

    Do mąki wlałem wodę z masłem i wyrobiłem na jednolitą masę.

    Ciasto cienko rozwałkowałem i wykroiłem, przy pomocy szklanki koła. Na środek każdego ułożyłem farsz i zlepiłem pierogi.

    Ugotowałem w osolonym wrzątku przez 2-3 min od wypłynięcia na powierzchnię wody.

    Podałem z omastą.

Komentarze do przepisu (2)

ciacho50 05 marca 2016
Moje ulubione :)
Futka 07 marca 2016
Uwielbiam <3
Składniki
  • Farsz: 500 g ziemniaków
  • 150 g białego sera
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • Sól morska
  • pieprz
  • Ciasto: 300 g mąki
  • 125 ml gorącej wody
  • 25 g masła
Składniki