Pierogi ruskie

Pierogi ruskie
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: zjkrol
Bardzo smaczne danie jarskie.

Składniki

  • NA CIASTO:mąka 3 szkl.
  • woda 3/4 szl (gorąca)
  • sól 1/2 łyżeczki
  • olej 1 łyżka
  • Na farsz: ziemniaki 50dag.
  • ser biały 20 dag.
  • cebula biała2 szt.
  • olej 2 łyżki
  • sól,pieprz (do smaku)

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto dość szybko , powinno być miękkie i ciągliwe ( łatwo będzie się wałkować i lepić).Tak przygotowane ciasto zostawić na pół godziny, żeby odpoczęło.

  2. Ziemniaki ugotować rozgnieść lub przepuścić przez praskę dodać ser (też przecisnąć przez praskę).

  3. Cebulę drobno pokroić podsmażyć na złoty kolor , dodać do ziemniaków z serem , przyprawić solą i pieprzem.

  4. Ciasto rozwałkować i wyciąć krążki.

  5. Farsz nakładać na krążki i zlepiać.

  6. Gotować 1-2 minuty od chwili wypłynięcia.

  7. Podawać z tłuszczem i skwareczkami . SMACZNEGO!

Składniki
  • NA CIASTO:mąka 3 szkl.
  • woda 3/4 szl (gorąca)
  • sól 1/2 łyżeczki
  • olej 1 łyżka
  • Na farsz: ziemniaki 50dag.
  • ser biały 20 dag.
  • cebula biała2 szt.
  • olej 2 łyżki
  • sól,pieprz (do smaku)
Składniki