Pierogi ruskie

Pierogi ruskie
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
tanie
pierogi to jedno z moich ulubionych dań,chodz zajmują dużo czasu w przygotowaniu mi to nie przeszkadza bo efekt końcowy jest zawsze smacznie:)

Składniki

  • Ciasto na pierogi:0,5 kg mąki, 1 jajko, 1łyżka oleju ,1,5 łyżki śmietany kwaśnej ,150 ml. ciepłej wody, szczypta soli
  • Farsz:200 g ziemniaków,250 g białego sera.2 duże cebule,2 łyżki oleju,sól,pieprz najlepiej świeżo mielony

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ugotować z odrobina soli.
    Lekko przestudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę.
    Cebule drobno pokroić,na patelni podgrzać olej i cebulę zrumienić na złoty kolor.
    Do przestudzonych ziemniaków dodać ser i cebulę,doprawić i do smaku solą i pieprzem.

  2. Z podanych składników wyrobić ciasto,odstawić przykryte ściereczką na około 15 min.
    Ciasto rozwałkować cienko,wycinać szklanką , na środek nakładać farsz i zalepiać.

  3. Pierogi po wypłynięciu gotować ok.2-3 min.
    Podawać okraszone cebulką


    Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (12)

Futka 16 stycznia 2015
Wspaniałe i smaczne pierożki! Prześlicznie Ci wyszły :)
kstr54 16 stycznia 2015
Ostatnie zdjecie ...najsmaczniejsze!!!!!,haha, tak po swietach miesozernych czas na pierozki w najbizszych dniach... Czytaj całość »
Ostatnie zdjecie ...najsmaczniejsze!!!!!,haha, tak po swietach miesozernych czas na pierozki w najbizszych dniach sie zabieram za nie tez uwielbiam irobic i jesc,pozdrawiam
Konto usunięte 16 stycznia 2015
Super pierogi i jak zgrabnie wyglądają :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ciasto na pierogi:0,5 kg mąki, 1 jajko, 1łyżka oleju ,1,5 łyżki śmietany kwaśnej ,150 ml. ciepłej wody, szczypta soli
  • Farsz:200 g ziemniaków,250 g białego sera.2 duże cebule,2 łyżki oleju,sól,pieprz najlepiej świeżo mielony
Składniki