Pierogi ruskie

Pierogi ruskie
> > 6 os.
> 30 min
średnie
tanie
avatar Autor: sandra1
Zawsze idealne .....

Składniki

Przygotowanie

  1. FARSZ:
    1) Na tłuszczu podsmażamy na złoty kolor cebulę pokrojoną w kostkę, którą dodajemy do ziemniaków i sera.
    2) Ugotowane ziemniaki mielimy wraz z serem białym (jeżeli nie ma w domu maszynki do mielenia to gorące ziemniaki tłuczemy dokładnie tłuczkiem dodając ser i gorącą cebulkę - sprawdzone :-) )
    3) Całość dokładnie mieszamy doprawiając sola i pieprzem do smaku.

  2. CIASTO:
    Do miski wrzucamy mąkę i jajko dolewając po trochu ciepłej wody aby wyrobić ciasto. Ciasto nie powinno się kleić do rąk ale też nie może być za suche.
    Aby sprawdzić czy ciasto jest gotowe: wbijamy w nie palca i powinna pozostać dziura.

    Blat posypujemy mąką i wałkujemy ciasto, ale nie za cienko bo rozleci nam się podczas lepienia ok. 2 mm

    Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie - po wypłynięciu na powierzchnię wody czekamy ok. 1- 2 min. i wyciągamy z wody.


    SMACZNEGO.

Komentarze do przepisu (1)

dodusia222 17 września 2014
Już od dawna planuje zrobić pierogi ruskie ale do tej pory jakoś zebrać się nie mogłam Teraz kiedy patrze na... Czytaj całość »
Już od dawna planuje zrobić pierogi ruskie ale do tej pory jakoś zebrać się nie mogłam Teraz kiedy patrze na te Twoje przepysznie wyglądające pierożki dochodzę do wniosku że już czas..Pozdrawiam przepis do ulubionych dodaje....
Składniki
Składniki