Pierogi ruskie

Pierogi ruskie
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: agatokaj
Mam odwieczny problem z podawaniem dokładnych proporcji,ponieważ wiele rzeczy robię po prostu na oko.Ale spróbuję.Ciasto do tych pierogów robię nieco inaczej niż do pozostałych.

Składniki

  • ciasto:
  • około 80 dag mąki
  • około 1 1/2 szkl.mleka
  • około 1/3 szkl.oleju
  • farsz:
  • 1/2 kg twarogu
  • ponad kilogram ugotowanych ziemniaków utłuczonych
  • 2 cebule
  • 2-3 łyżki smalcu ze skwarkami
  • 15 dag boczku wędzonego
  • wegeta,pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Ugotować ziemniaki utłuc wystudzić.Na smalcu usmażyć cebulę pokrojoną oraz boczek pokrojone w kostkę.Przez praskę przecisnąć ziemniaki i twaróg,dodać cebulkę z boczkiem przyprawy,wymieszać.

  2. Zagnieść dość luźne ciasto,ale niezbyt a jeśli jest za ścisłe dodać oleju.Wykrawać krążki szklanką i napełniać farszem zlepić i tak do wyczerpania składników.W garnku zagotować wodę,posolić i gotować partiami od czasu do czasu mieszając aby nie przywarły do dna.Wykładać na durszlak zahartować polać olejem lub smalcem ze skwarkami.
    Można je podawać z sosami grzybowym lub mięsnym.

Składniki
  • ciasto:
  • około 80 dag mąki
  • około 1 1/2 szkl.mleka
  • około 1/3 szkl.oleju
  • farsz:
  • 1/2 kg twarogu
  • ponad kilogram ugotowanych ziemniaków utłuczonych
  • 2 cebule
  • 2-3 łyżki smalcu ze skwarkami
  • 15 dag boczku wędzonego
  • wegeta,pieprz do smaku
Składniki