Pierogi ruskie

Pierogi ruskie
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: taura
Spośród różnych rodzajów pierogów najbardziej lubię pierogi ruskie. Jedni lubią te bardziej serowe, drudzy bardziej ziemniaczane. Ja jestem zwolenniczką tych "pół na pół" i na ostro.

Składniki

  • ziemniaki
  • biały ser
  • cebula
  • mąka
  • jajko

Przygotowanie

  1. Farsz:
    Ugotowałam w osolonej wodzie 3 średniej wielkości ziemniaki. Przecisnęłam je przez praskę razem z 250 g białego półtłustego sera. Na oleju podsmażyłam do zrumienienia 2 posiekane cebule. Do masy ziemniaczano-serowej dodałam cebulę oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszałam.

  2. Ciasto (ciężka praca męża):
    Na stolnicę wysypać 2 szklanki przesianej mąki, wbić jajko, dodać 2 łyżki oleju rzepakowego. Wyrobić na jednolitą masę kontrolując elastyczność ciasta poprzez dolewanie mocno ciepłej wody. Kiedy ciasto będzie gotowe, rozwałkować na grubość 2 milimetrów, wycinać kółka. Na kółka nakładać farsz i zalepiać.
    Gotowałam pierogi 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.
    Smakują wspaniale ze skwarkami!

Komentarze do przepisu (7)

szczotka_od_kija 13 maja 2013
boskie, boskie i jeszcze raz boskie!!!!
Konto usunięte 13 maja 2013
Ale narobiłaś mi smaku na takie pierożki :))
Pozdrawiam i kciuk zostawiam.
irma 13 maja 2013
Niesamowicie apetyczne i jeszcze te skwareczki...mniam :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ziemniaki
  • biały ser
  • cebula
  • mąka
  • jajko
Składniki