Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Banalne składniki a danie wyszło pierwsza klasa.
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27495
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 176
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 203
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1250
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27495
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 176
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 203
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1250
Składniki
Szpinak oczyścić z ogonków, umyć i wrzucić na 2-3 minuty do wrzątku. Porządnie odcedzić, wystudzić i drobno pokroić. Podsmażyć na maśle do odparowania płynu. Cebule posiekać i zeszklić na łyżce oleju. Biały ser rozgniatamy widelcem, dodajemy zmiażdżony czosnek, pokrojony szpinak i cebulę. Wymieszać. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodać łyżkę jogurtu naturalnego. Przyprawiamy gałką muszkatołową, świezo mielonym pieprzem i solą.
Ciasto kroimy na kwadraty o boku ok. 10 cm. Na każdy kwadrat nakładamy łyżką farsz i dokładnie zlepiamy brzegi w trójkąt. Pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy z wierzchu rozmąconym jajkiem i posypujemy odrobiną maku. Pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C, aż się zrumienią.