Pierogi kapuściane z kaszą

Pierogi kapuściane z kaszą
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
Popisowe danie mojej Babci z Bieszczad. Musiałam wypróbować ten przepis.

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • Jajo kurze 1 szt
  • olej 2 łyżki
  • mąka 60 dag
  • Składniki na farsz:
  • 1 kg kapusty białej
  • Cebula biała 2 szt
  • Smalec 1 łyżka
  • sól i pieprz ziołowy do smaku
  • ½ szklanki kaszy jęczmiennej

Przygotowanie

  1. Wykonanie ciasta:
    Z podanych składników zarobić ciasto, rozwałkować na stolnicy wysypanej mąką i wykroić szklanką krążki.
    Wykonanie farszu:
    Kapustę posiekać, ugotować i dobrze odcisnąć. Kaszę ugotować według opisu na opakowaniu. Cebulę obrać, drobno posiekać i podsmażyć na smalcu. Po czym dodać do kapusty, przyprawić do smaku, dodać ugotowaną kaszę, wymieszać i nadziewać pierogi. Gotować w osolonym wrzątku. Podawać okraszone zrumienioną cebulką lub posoloną kwaśną śmietaną.

Składniki
  • Składniki na ciasto:
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • Jajo kurze 1 szt
  • olej 2 łyżki
  • mąka 60 dag
  • Składniki na farsz:
  • 1 kg kapusty białej
  • Cebula biała 2 szt
  • Smalec 1 łyżka
  • sól i pieprz ziołowy do smaku
  • ½ szklanki kaszy jęczmiennej
Składniki