Pierogi curry

Przepis dnia 2016-01-02
Pierogi curry
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Tradycja to rzecz święta i wszelkie odstępstwa od niej to zło, przynajmniej w pewnych kręgach. Ja jednak wolę aby na świątecznym stole, było ciekawie, smacznie i rodzinnie. Co sądzicie o takiej propozycji podania pierogów na świąteczny stół? :)

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • szklanka gorącej wody
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżki curry
  • 300 g boczku wędzonego
  • 4 ugotowane ziemniaki
  • 300 g kapusty kiszonej
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 1 łyżka czarnuszki

Przygotowanie

  1. Myślę, że moja mama za ten przepis się nie obrazi :) Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. W międzyczasie wstawiamy ziemniaki, które po ugotowaniu przepuszczamy przez maszynkę. Kapustę myjemy i siekamy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki farszu przekładamy do miski i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, czarnuszką i szczyptą pieprzu cayenne, który doskonale komponuje się w smaku z przyprawą curry :)

  2. arsz gotowy, czas zabrać się na ciasto, przepisów jest wiele, lecz ja wolę to bez jajka ze względu na jego elastyczność :) Do miski wsypujemy, połowę przesianej mąki, dodajemy sól, curry i wlewamy całą wodę. Stopniowo dodajemy mąkę, zagniatając ciasto. Odstawiamy na 10 minut aby odpoczęło, a następnie rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką koła. Nakładamy farsz i gotujemy na wolnym ogniu w osolonej wodzie ;) Smacznego!

    Ps. Jeżeli robiliście, to proszę o feedback, jak smakowało waszej rodzinie :)

Komentarze do przepisu (2)

Futka 28 grudnia 2015
Pyszne pierożki ;)
programistapogodzinach 02 stycznia 2016
Dziękuję :)
Składniki
  • 500 g mąki pszennej
  • szklanka gorącej wody
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżki curry
  • 300 g boczku wędzonego
  • 4 ugotowane ziemniaki
  • 300 g kapusty kiszonej
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 1 łyżka czarnuszki
Składniki