Pieróg z kaszy gryczanej i ziemniaków

Przepis dnia 2012-02-23
Pieróg z kaszy gryczanej i ziemniaków
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: viktoria
przepis z ksiazki kuchnia polska tradycyjna z roku 1950

Składniki

Przygotowanie

  1. Mleko ugotować,kaszę wsypać do miski,zalać wrzącym mlekiem,wymieszać.(ja wstawiłam jeszcze do mikrofalówkina 5 minut ,ponieważ słabo mi napęczniała)Ziemniaki utłuc,dodać do kaszy,dodać twaróg i utrzeć.Dodać stopione masło,jajko,sól,pieprz wymieszać.Masę wyrobić,uformować z niej wałek,owinąć papierem i wstawić do gorącego piekarnika na około 1/2 godz.Podawać pokrojony na plastry z kwaśnym mlekiem(ja podaje z sosem grzybowym).Można jeść na zimno lub gorąco.

Komentarze do przepisu (7)

Klaris 18 lutego 2012
Zapaszam na http://przepisyklarysy.blogspot.com/
marysia11082 18 lutego 2012
CIEKAWY PRZEPIS MUSZĘ WYPRÓBOWAĆ
renka 18 lutego 2012
U nas to się nazywa" krupiak" jest daniem regionalnym ,( przepis na moim profilu)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki