Pieróg drożdżowy z mięsem mielonym

Pieróg drożdżowy z mięsem mielonym
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: rossi
Danie dla osób które lubią potrawy z mięsa w trochę innym wydaniu.

Składniki

  • ciasto drożdżowe:
  • pół kostki drożdży (21 g)
  • 40 dag mąki
  • 200 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oliwy
  • farsz mięsny:
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 dag papryki
  • 25 dag mięsa mielonego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 ml soku pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie. Dodajemy mąkę, łyżeczkę soli oraz 4 łyżki oliwy. Wszystko zagniatamy na idealnie gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 35 minut do wyrośnięcia.

  2. Cebulę i czosnek obieramy. Czosnek przeciskamy przez praskę, a cebulę kroimy w kostkę lub siekamy. Strąki papryki dzielimy wzdłuż na pół, ostrym nożem usuwamy gniazda nasienne. Miąższ płuczemy i kroimy w kosteczkę.

  3. Cebulę i czosnek zeszklic na 2 łyżkach oliwy , nie przerywając mieszania. Dodajemy mięso mielone i paprykę, podsmażamy na małym ogniu. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy koncentrat pomidorowy i smażymy kolejne 5 minut. Podlewamy sokiem pomidorowym i podsmażamy aż nadmiar płynu odparuje.

  4. Ciasto ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy. Na połowie placka rozsmarowujemy farsz. Ciasto składamy na pół i sklepiamy brzegi. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 200 stopni.

Składniki
  • ciasto drożdżowe:
  • pół kostki drożdży (21 g)
  • 40 dag mąki
  • 200 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oliwy
  • farsz mięsny:
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 dag papryki
  • 25 dag mięsa mielonego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 ml soku pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku
Składniki