Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieróg biłgorajski to regionalne danie pochodzące z południowo-wschodniej Polski, popularne jest zwłaszcza na Biłgorajszczyźnie. Można przygotować je na dwa sposoby, zapiekają masę w cieście drożdżowym lub bez niego. W każdym wydaniu smakuje wybornie.
Foremka wymiarach 20x30
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 37
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 205
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 37
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 205
Składniki
Ziemniaki obierz ze skóry, potnij na mniejsze części i ugotuj do miękkości. Odstaw do przestudzenia.
W międzyczasie ugotuj kaszę według instrukcji na opakowaniu.
W małym garnuszku rozpuść masło.
Do ziemniaków dodaj twaróg oraz ugotowaną kaszę, rozgnieć za pomocą tłuczka. Następnie wbij jajka, dodaj śmietanę i roztopione masło.
Masę dopraw solidnie solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Foremkę wysmaruj masłem i przełóż do niej przygotowana masę. Wygładź z wierzchu, następnie posmaruj żółtkiem.
Piecz przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.