Pielmienie rosyjskie- rosyjskie pierogi

Pielmienie rosyjskie- rosyjskie pierogi
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Pielmienie (pielmieni) to potrawa, która pochodzi z terenów wschodnich- dokładnie z Syberii. Ze względu na ostre warunki pogodowe, danie to cieszyło się bardzo dużym powodzeniem. Syberyjskie kobiety przyrządzały je dla swoich mężczyzn wybierających się na połów ryb lub polowanie.

Składniki

Przygotowanie

  1. Wykonanie ciasta:

    Z podanych składników zagnieść ciasto i cienko rozwałkować. Wycinać małą literatką kółka.

    Wykonanie farszu:

    Cebulę, wędlinę i mięso zmielić, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Nakładać na wcześniej przygotowane ciasto formując pielmienie (zlepiać jak pierogi).

  2. Gotować w osolonej wodzie około 10 minut. Pielmienie podawać np. z rosołem, sosem lub polane klarowanym masłem.

Komentarze do przepisu (2)

babciaaneczka 27 lipca 2016
Dodając wędlinę wzięłabym wędzony boczek, chyba
byłby najlepszy, pozdrawiam :)

Konto usunięte 30 lipca 2016
Mięso mielone na te "plemienie" jeszcze raz zmielić/zemleć? Nie za dużo tego dobrego?
Składniki
Składniki