Pielmieni.

Pielmieni.
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Pierogi pielmieni z farszem mięsnym, wieprzowym i wołowym.

Składniki

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki wody gorącej
  • Sól szczypta
  • Farsz:
  • 0,5 kg mięsa wołowe - wieprzowe
  • 1 średnia cebula
  • 1 jajko
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie


  1. Farsz:

    Mięsa mielimy razem z cebulą przez standardowe sitko 3 mm., następnie dodajemy jajko, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie wyrabiamy farsz.

  2. Ciasto:

    Przesiewamy 3 szklanki mąki, dodajemy jajka i około 1/2 szklanki wody ciepłej. Solimy i wyrabiamy, aż ciasto będzie sprężyste. Ciasto cienko rozwałkowujemy. Na rozwałkowany placek nakładamy małe kulki nadzienia i formujemy pierogi. Ja kulki z mięsa przykrywałam ciastem i zlepiałem maszynką. Gotujemy je przez 10 minut od momentu wypłynięcia pierogów do góry.

  3. Podajemy ze śmietaną i posiekanym koperkiem.

    Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (4)

Docherro 29 stycznia 2020
Pycha,pycha.....:)
fafiatko 29 stycznia 2020
Swietne! musze zrobic!
polkangaroo 31 stycznia 2020
Coś dla mnie, dziękuję.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki wody gorącej
  • Sól szczypta
  • Farsz:
  • 0,5 kg mięsa wołowe - wieprzowe
  • 1 średnia cebula
  • 1 jajko
  • sól, pieprz do smaku
Składniki