Pieczony udziec z indyka z sosem pieczeniowym

Pieczony udziec z indyka z sosem pieczeniowym
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Anika1
Dziś przepis na przyrządzenie udźca z indyka. Udziec indyczy to bardzo smaczne mięso, które najlepiej przyrządzić jako pieczeń. Wcześniej należy mięso pozostawić na kilka godzin w marynacie, następnie zwinąć jak roladę i upiec. Udziec był pieczony w rękawie a powstały sok został wykorzystany do zrobienia sosu pieczeniowego. W przepisie jest również podane jak go przyrządzić.

Składniki

  • 1 udziec z indyka ( ok 1,2 kg )
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek selera
  • cebula
  • 1/2 szklanki wody
  • rękaw do pieczenia
  • Na marynatę:
  • 1/3 szklanki oleju
  • łyżka sosu sojowego
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • łyżka majeranku
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • po szczypcie mielonego pieprzu czarnego i ziołowego
  • łyżeczka soli

Przygotowanie

  1. Udziec myjemy, osuszamy i wycinamy kość

    Z w/w składników przygotowujemy marynatę i zanurzamy w niej mięso. Mięso dokładnie nacieramy marynatą , aby jej składniki pokryły mięso z obu jego stron

    Mięso pozostawiamy w marynacie, przykrywamy folią i wstawiamy na kilka godzin do lodówki

  2. Następnie udziec zwijamy jak roladę i obwiązujemy nicią kuchenną, aby nadać pieczeni kształt

    Tak przygotowane mięso wkładamy do rękawa, dodajemy pokrojone w plasterki: marchewkę, pietruszkę i seler, a także pokrojoną w piórka cebulę. Wlewamy resztkę marynaty, a także pół szklanki wody. Rękaw spinamy i wkładamy do żaroodpornego naczynia

    Naczynie wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 1,5 godziny. Po godzinie pieczenia rękaw u góry rozcinamy i rozchylamy, a mięso polewamy sosem spod pieczeni i wstawiamy na kolejne 30 minut do piekarnika, aby ładnie się zrumieniło

  3. Z powstałego płynu możemy przygotować sos: płyn przecedzamy, zagęszczamy mąką i dodajemy odrobinę śmietany. Jeśli jest zbyt słony rozcieńczamy wodą

Składniki
  • 1 udziec z indyka ( ok 1,2 kg )
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek selera
  • cebula
  • 1/2 szklanki wody
  • rękaw do pieczenia
  • Na marynatę:
  • 1/3 szklanki oleju
  • łyżka sosu sojowego
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • łyżka majeranku
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • po szczypcie mielonego pieprzu czarnego i ziołowego
  • łyżeczka soli
Składniki