Pieczony udziec z indyka

Przepis dnia 2010-07-07
Pieczony udziec z indyka
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: irma
So czysty, smaczny , rozpływający się w ustach udziec o aromatycznym zapachu.

Składniki

  • udziec z indyka, 1 szt. ok,1kg.
  • MARYNATA:
  • 1/2 szklanki oleju
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka czarnego pieprzu grubo zmielonego
  • łyżeczka curry
  • zmiażdżone dwa ząbki czosnku
  • łyżka ketchupu
  • łyżka musztardy ostre j/np,francuska lub sarepska/
  • Poza tym:
  • duża cebula
  • Rękaw do pieczenia

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki marynaty dobrze wymieszać.

  2. Z udźca usunąć kość, a następnie mięso umyć i osuszyć. Udziec zanurzyć w marynacie dokładnie z każdej strony, przewracając kilka razy.

  3. Cebulę pokroić na grube plastry i obłożyć nią udziec.

  4. Tak przygotowane mięso przykryć i zostawić w naczyniu na 12 godzin /najlepiej zrobić to dzień wcześniej i pozostawić na noc w lodówce/.

  5. Mięso włożyć do rękawa wraz z pozostałą marynatą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok.1,5 godziny w tem.180 st.C odkrywając folię pół godziny przed wyjęciem, żeby skórka ładnie się zarumieniła. Podczas pieczenia polewamy udziec sosem z pieczenia. Upieczony, pachnący udziec podajemy z dowolnymi dodatkami na stół. SMACZNEGO!

Komentarze do przepisu (10)

wz31 06 lipca 2010
Ślinka cieknie.
Konto usunięte 06 lipca 2010
mniam jakie tu pyszności, a mięso pieczone w rękawie jest najlepsze bo nie traci swoich właściwości odżywczych!
anetalive 06 lipca 2010
Super przepis ;D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • udziec z indyka, 1 szt. ok,1kg.
  • MARYNATA:
  • 1/2 szklanki oleju
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka czarnego pieprzu grubo zmielonego
  • łyżeczka curry
  • zmiażdżone dwa ząbki czosnku
  • łyżka ketchupu
  • łyżka musztardy ostre j/np,francuska lub sarepska/
  • Poza tym:
  • duża cebula
  • Rękaw do pieczenia
Składniki