Pieczony schab ze śliwką

Pieczony schab ze śliwką
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: aga9494
pieczony schab nadziany suszonymi śliwkami

Składniki

  • schab ok. 1,5 kg
  • 150 g suszonych śliwek
  • majeranek
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Schab opłucz i osusz. Długim i wąskim nożem przebij schab wzdłuż tak, aby powstał kanał. Nafaszeruj schab śliwkami, wpychając je pojedynczo do środka.
    Następnie nacieramy schab solą, pieprzem, majerankiem i 2 łyżkami oleju. Mięso marynujemy ok. 5 godzin.

  2. Po upływie tego czasu, mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy ok. pół szklanki wody i pieczemy pod przykryciem około 1h 15 min w 180*. Następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze ok. 15-20 min aż schab się zarumieni.
    Smacznego! :)

Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 27 grudnia 2018
Bardzo apetyczny schab ze śliwką :) Z okazji świąt też był u nas na stole, a nawet jeszcze trochę go zostało... Czytaj całość »
Bardzo apetyczny schab ze śliwką :) Z okazji świąt też był u nas na stole, a nawet jeszcze trochę go zostało ;)
Świetne mięsko, pycha :)
Składniki
  • schab ok. 1,5 kg
  • 150 g suszonych śliwek
  • majeranek
  • sól, pieprz
Składniki