Pieczony schab w marynacie sojowo-musztardowej z mango

Pieczony schab w marynacie sojowo-musztardowej z mango
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Święta to czas radości, spotkań przy suto zastawionym stole i tradycyjnych potraw :) Jednym z takich dań jest pieczeń schabowa ze śliwką, która mi się osobiście już przejadła. Może moja propozycja trafi u kogoś na świąteczny stół ? :) Pieczeń schabowa w marynacie sojowo-musztardowej i faszerowana mango poleca się na święta :)

Składniki

  • 500 g schabu wieprzowego bez kości
  • 2 łyżki musztardy
  • 3 łyżeczki sosu sojowego
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżeczka rozmarynu
  • sól, pieprz
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • jedno dojrzałe mango

Przygotowanie

  1. Danie najlepiej zacząć przygotowywać dzień przed. Im dłużej mięso poleży w marynacie, tym lepszy będzie jego smak :) Do miski wlewamy oliwę, dodajemy musztardę, sos sojowy, przyprawy i dokładnie mieszamy. Mięso obtaczamy w marynacie i wstawiamy do lodówki na noc.

  2. Kolejnego dnia 2,5 godziny przed podaniem, robimy nożem kieszonkę. Mango obieramy ze skórki, kroimy każdy kawałek na pół i jeszcze na pół. Wkładamy do środka schabu i przekładamy do rękawa. Pieczemy w 180°C około 1,5 godziny. Smacznego!

Komentarze do przepisu (1)

Futka 09 grudnia 2015
Świetne i bardzo oryginalne połączenie :)
Składniki
  • 500 g schabu wieprzowego bez kości
  • 2 łyżki musztardy
  • 3 łyżeczki sosu sojowego
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżeczka rozmarynu
  • sól, pieprz
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • jedno dojrzałe mango
Składniki