Pieczony pstrąg z ziemniakami

Pieczony pstrąg z ziemniakami
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Pstrąg pieczony z masłem, cytryną i ziołami. Podany z pieczonymi ziemniakami. Pyszny i delikatny.

Składniki

  • Pstrąg - 2 szt (u mnie ok 250-300g)
  • Ziemniaki małe - 6szt
  • Masło - 1 łyżka
  • Czosnek - 2 ząbki nieobrane
  • Cytryna - 1szt
  • Zioła świeże - rozmaryn, tymianek, bazylia, koper
  • Przyprawy do ryby - sól, pieprz
  • Przyprawy do ziemniaków - pieprz ziołowy, papryka słodka, papryka wędzona,
  • Olej - 1 łyżka

Przygotowanie

  1. Ryby oczyszczamy, patroszymy. Ja nie obieram z łusek, ale można to zrobić.

    Nacinamy skórę z jednej strony. W nacięcia wkładamy po kawałeczku masła.
    Środek ryby solimy i pieprzymy, wkładamy plasterki cytryny, kawałek masła, ząbek czosnku (nieobrany) i świeże zioła - rozmaryn, tymianek, bazylie, koper.

  2. Ziemniaki myjemy dokładnie i kroimy w grube frytki lub ćwiartki. Płuczemy, suszymy, polewamy łyżką oleju i mieszamy. Wykładamy na folię, posypujemy pieprzem ziołowym, paprykami (ewentualnie solą) i dodajemy świeże zioła - takie same jak do ryby.

    Najlepiej piec na blaszce dołączonej do piekarnika - ryba i ziemniaki zmieszczą się obok siebie.

    Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Najpierw pieczemy same ziemniaki ok 10 minut, dokładamy pstrągi i pieczemy jeszcze 3o minut. Jeśli zamiast dwóch małych ryb macie jedną dużą, można ją włożyć do piekarnika razem z ziemniakami.

  3. Podajemy z cytryną i świeżą surówką np z kapusty.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 17 lipca
Super:)
Składniki
  • Pstrąg - 2 szt (u mnie ok 250-300g)
  • Ziemniaki małe - 6szt
  • Masło - 1 łyżka
  • Czosnek - 2 ząbki nieobrane
  • Cytryna - 1szt
  • Zioła świeże - rozmaryn, tymianek, bazylia, koper
  • Przyprawy do ryby - sól, pieprz
  • Przyprawy do ziemniaków - pieprz ziołowy, papryka słodka, papryka wędzona,
  • Olej - 1 łyżka
Składniki