Pieczony pstrąg z warzywami

Pieczony pstrąg z warzywami
> 1-2 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: kotletto
Pstrąg z warzywami zapieczony w ostrym masełku. Co prawda danie jest pracochłonne, ale końcowy efekt jest wart każdej minuty spędzonej w kuchni.

Składniki

  • pstrąg świeży, wypatroszony 2 szt.
  • mrożony bukiet warzyw (brokuł, kalafior, marchewka) 300 g
  • cytryna 1 szt.
  • czosnek 2 ząbki
  • rozmaryn
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • ostre masełko: masło 3 łyżki
  • papryczka chili 1 szt
  • czosnek 1 ząbek
  • sól, pieprz
  • rukola lub natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Pstrągi dokładnie myjemy i osuszamy. Na jednym boku ryby robimy nacięcia, skrapiamy cytryną, również w środku. Do miseczki wlewamy oliwę dodajemy sól, pieprz oraz rozmaryn, mieszamy. Przygotowaną marynatą nacieramy oba pstrągi. Do środka ryby wkładamy po plasterku cytryny i zgniecionym ząbku czosnku. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny.

  2. Rozmrażamy bukiet warzyw. Roztapiamy masło i przelewamy do miseczki. Dodajemy pokrojoną w plasterki papryczkę chili, rukolę, drobno posiekany czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
    Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C. Niewielką ilością oliwy smarujemy blachę, na którą wykładamy pstrągi,a wokół nich układamy warzywa. 3/4 przygotowanego ostrego masełka polewamy rybki, pozostałą część wykorzystamy przed podaniem. Rybę pieczemy 20 min.

Składniki
  • pstrąg świeży, wypatroszony 2 szt.
  • mrożony bukiet warzyw (brokuł, kalafior, marchewka) 300 g
  • cytryna 1 szt.
  • czosnek 2 ząbki
  • rozmaryn
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • ostre masełko: masło 3 łyżki
  • papryczka chili 1 szt
  • czosnek 1 ząbek
  • sól, pieprz
  • rukola lub natka pietruszki
Składniki